De gymsport verandert. De diversiteit aan sporters binnen de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) vraagt om een verscheidenheid aan accomodaties en andere locaties om de verschillende sporten te beoefenen.
Accomodatiebeleid voor sportbond wordt complexer
De KNGU vertegenwoordigt als 4e grootste sportbond van Nederland bijna 1.100 gymclubs met 241.500 sporters (2012) in Nederland. Van de wereldtop in turnen, peuters die de fundamentals van bewegen leren, de ouderen die willen blijven bewegen en de snelle toename van streetdancers en freerunners. Toch wordt het accomodatiebeleid voor de bond op ale vlakken complexer. Peter Ruchti (draaijer+partners): “De financiële draagkracht voor voorzieningen staat onder druk. Een goede menging van functies en het delen van accommodaties is daarvoor de beste oplossing.”
Jaap Wals, KNGU legt uit: “Het accommodatievraagstuk is door de snelle ontwikkelingen één van de grootste knelpunten van de bij de KNGU-aangesloten gymclubs.” Daarom pakt de bond de komende vijf jaar dit vraagstuk aan door een samenwerking aan te gaan met draaijer+partners, die de aangesloten clubs gaat helpen en de KNGU gaat ondersteunen in de realisatie van de doelstellingen uit het strategisch plan van de bond.
Speciaal projectbureau formuleert meerjarige landelijk KNGY-accomodatieplan
Vanaf 2014 worden er een aantal workshops / presentaties bij de KNGU-aangesloten gymclubs georganiseerd en worden de clubs ondersteund om hun plannen en ambities te realiseren. Hiervoor richten de KNGU en draaijer+partners met ingang van januari 2014 een speciaal projectbureau in en wordt er gezamenlijk een meerjarig landelijke KNGU-accommodatieplan geformuleerd. Binnen het accommodatiebeleid staat de ontwikkeling van een landelijk accommodatieplan centraal. Dit plan voorziet in een normstelling (met aandacht voor spreidingsgebied, grootte gemeenten, aantal inwoners, aantal gymclubs en gymleden etc.) in relatie tot het gewenste aantal en typen (te ontwikkelen) specifieke accommodaties voor turnen, dansen, springen en gymnastiek. Daarbij wordt een genuanceerd beeld geschetst van de mogelijkheden van een eigen home. Bij nieuw- en verbouw van accommodaties en inrichting versterkt de KNGU hiermee ontwikkel- en aanvraagtrajecten vanuit het lokale niveau. De KNGU legt hierbij proactief verbindingen tussen onderwijs, (gym)clubs, lokale overheden en andere van belang zijnde partijen. Daarnaast sluiten we met optimale accommodaties aan op de KNGU trainingsinfrastructuur voor talentherkenning, talentontwikkeling en topsport.
Jaap Wals, KNGU: “Wij hebben als doel om alle sporters goed te bedienen. In de eerste plaats doen wij dit door de clubs verder te helpen professionaliseren om in te kunnen spelen op deze veranderingen. Maar we hebben ook steeds meer samenwerkingen met scholen, gemeenten, welzijnsorganisaties en kinderopvang.”