Meten is weten:behouden, afstoten, renoveren of waarde vermeerderen?
De vastgoedportefeuille van decentrale overheden behoort met meer dan 10.000 gebouwen niet alleen tot de grootste portefeuilles in Nederland, maar is ook het lastigste te managen. Dit terwijl juist het verkrijgen van inzicht in (de prestaties van) de portefeuille een duidelijke voorwaarde is voor verdere ontwikkeling. Heeft u juist een ‘schat’ of een ‘bom’ in bezit en wat kunt u hier vervolgens mee doen? Door uw vastgoed strategisch te sturen kunt u - zeker in de huidige tijd – wellicht kansen pakken die u eerder niet zag.
Als decentrale overheid beheert u de accommodaties waar activiteiten op het gebied van o.a. onderwijs, cultuur, welzijn en sport plaatsvinden. De huidige economische situatie dicteert dat er kritisch gekeken moet worden naar de balans tussen het maatschappelijk belang en de opbrengsten/kosten van deze gebouwen en accomodaties. Nu u structureel te maken heeft met veranderingen zoals krimp, leegstand en/of vergrijzing heeft u ook meer dan eens te maken met het vraagstuk of u het vastgoed moet behouden, uitbesteden, renoveren of zelfs moet afstoten. De noodzaak van een goed geformuleerd strategisch uitgangspunt en actieve aanpak van uw gebouwen en accomodaties wordt steeds duidelijker, maar hoe?
Uit onderzoek van de TU Delft blijkt dat gemeenten jaarlijks 300 tot 400 miljoen euro mislopen als het gaat om het vastgoed en ook op de exploitatiekosten kunnen gemeenten zo’n 180 miljoen euro bezuinigen. Extra opbrengsten of besparingen die u anders kunt inzetten voor het bereiken van de gemeentelijke doelstellingen en ambities. Maar waar werkt deze extra euro het best?
Praktijkseminar
Tijdens dit seminar geven o.a. hoogleraar Hans de Jonge (TU Delft) en sprekers van Grontmij, Procap en de Gemeente Heemskerk u inzicht in hoe u het gemeentelijk vastgoed het meest effectief en efficiënt kunt beheren, waarbij de aanpak van het maatschappelijk vastgoed (onderwijs) in de gemeente Heemskerk centraal staat.
- Datum: Dinsdag 8 april 2014
- Tijd: 13:30 - 17:00 uur
- Locatie: Amsterdam
- Doelgroep: Gemeenten, provincies, gebouweigenaren- en gebruikers
- Kosten: Kosteloos voor bovenstaande doelgroep, anderen betalen €295,-
- Aanmelden of meer informatie: aanmelden@bouwregienetwerk.nl