Expertpanel kiest meest gezonde, sociale, duurzame, slimme en circulaire gebouwen
Welke mbo-school haalt het beste uit haar studenten en medewerkers? Het expertpanel van de nieuwe draai koos op basis van vijf criteria voor energieopwekkende gebouwen de vier meest energieopwekkende mbo-scholen. De vier finalisten werden gekozen uit acht genomineerden. Op basis van stemmen van het publiek en een quick scan van het E-team van de nieuwe draai wordt de winnaar gekozen. Deze wordt eind april bekendgemaakt.
U kunt tot 22 april stemmen op 1 van de finalisten en zo mede bepalen wie de winnaar wordt. Klik hier om uw stem uit te brengen.
Dit zijn de vier finalisten:
Koning Willem I College, Den Bosch
Dit ROC bevindt zich in een oude kazerne aan de rand van Den Bosch, op loopafstand van een NS-station. Het gebouw is eind jaren ’90 opgeknapt en is nog steeds een prettige leeromgeving. Dat blijkt onder meer uit de tweejaarlijkse JOB- monitor: leerlingen zijn tevreden over het onderwijs, de medewerkers en de veiligheid op school.
De school scoort op alle aspecten van energieopwekkend. Er is een gezonde kantine, er zijn mogelijkheden tot bewegen, het klimaat is CO2-gestuurd, de campus stimuleert ontmoeting en samenwerking, er is een warmte-koude-opslag, er wordt duurzaam ingekocht en er zijn veel multifunctionele ruimtes. “Er is veel geïnvesteerd om van de school een duurzame en inspirerende omgeving te maken”, oordeelt het expertpanel.
AOC Oost, Twello
Van een groene school mag je ook groene maatregelen verwachten. En die zijn genomen in het AOC Oost in Twello. Niet alleen gaat de school heel goed op in haar omgeving, er wordt ook veel gedaan aan duurzaamheid. Zo is er een warmte- koude-opslag, groene isolatie, zijn gebruikte materialen herbruikbaar en werkt de school samen met de buurt aan een plan voor zonne-energie.
Leerlingen prijzen onder meer de sfeer op deze agrarische school. Het is er prettig studeren, bijvoorbeeld door het vele daglicht, de groenvoorzieningen en omdat elk leerjaar een centrale ‘thuisbasis’ heeft die zorgt voor herkenning en het gevoel van veiligheid. “Een mooi gebouw met een sterke identiteit”, vinden de experts.
Nordwin College, Sneek
“Het Nordwin College is een ambitieuze school en is gezond voor mens en milieu”, aldus het expertpanel. De school stimuleert een gezonde leefstijl met een gezonde kantine en een antirookbeleid. Er is geïnvesteerd in goede akoestiek, zonnepanelen, een windmolen, een sedumdak, een regenwatertank en multifunctionele en flexibele ruimtes. Er is veel groen in en rond de school. Samenwerken is belangrijk in deze school, zowel tussen leerlingen in speciaal daarvoor bestemde ‘stamlokalen’ als met stagebedrijven. ’s Avonds worden ruimtes aan derden verhuurd. Het Nordwin College kreeg een Groene Vlag van keurmerk Eco-Schools.
Deltion College, Zwolle
Het Deltion College scoort goed op de criteria gezond, sociaal en slim. Zo heeft de school diverse certificaten behaald op het gebied van gezondheid en psychosociaal welbevinden. Er is veel daglicht en groen in het gebouw, ontmoeting en ondernemerschap worden gestimuleerd en de bezettingsgraad wordt gemonitord voor een efficiënter gebruik van de ruimte. Studenten zijn tevreden over het schoolgebouw en de omgeving, de kantine en de internetfaciliteiten. Maar ook op het gebied van duurzaamheid is dit mbo actief: er is een warmte- koude-opslag, betonkernactivering en het regenwater wordt hergebruikt. “Een college met lef”, vinden de experts.
De criteria
Het expertpanel beoordeelde de scholen op basis van de volgende criteria:
- Gezond: Is het gebouw gemaakt van gezonde materialen? In hoeverre stimuleert het gebouw een gezonde leefstijl? Is er genoeg licht, frisse lucht en groen? Hoe zit het met de akoestiek en het aanbod van eten en drinken?
- Sociaal: Bevordert het gebouw sociale interactie en ontmoeting? Is het gastvrij en inspirerend? Hoe verhoudt het zich tot studenten, medewerkers en de buurt?
- Duurzaam: Is het gebouw energieneutraal of wekt het energie op? Kan de buurt meeprofiteren?
- Circulair: Zijn de materialen en inrichting van het gebouw herbruikbaar? Hoe flexibel is het gebouw? Worden leveranciers van installaties en andere inbouwmaterialen afgerekend op technische prestaties of op meetbare resultaten?
- Slim: Speelt het gebouw in op behoeften van gebruikers? Wordt er slimme technologie toegepast om de prestaties van het gebouw en de mensen te monitoren?
Het expertpanel
- Thomas Bögl (architect-directeur van LIAG architecten en bouwadviseurs)
- Sara Vellenga-Persoon (senior adviseur bij M+P raadgevende ingenieurs BV)
- Ton Wennink (MBA lid College van Bestuur Onderwijsgroep Noord)
- Henk Leever (voorheen manager Facilitaire zaken & Huisvesting ROC Twente)
- Rick de Wijk (vicevoorzitter JOB – Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs)
- Jeannette Baljeu (algemeen directeur SBRCURnet)
De nieuwe draai
Stichting de nieuwe draai zet zich in voor leefbare, energieke gebouwen en omgevingen waar mensen het beste uit zichzelf kunnen halen. Welke oplossingen bestaan er om gebouwen energieopwekkend te maken? Hoe kunnen organisaties zorgen dat hun mensen optimaal functioneren? Stichting de nieuwe draai onderzoekt de antwoorden, inspireert met voorbeelden en zet betrokkenen aan tot actie. Voor meer informatie, zie denieuwedraai.nl.
BouwRegieNetwerk, donderdag 24 maart 2017